Kaczka nadziewana
Składniki:
-1 kaczka
-sól
-4 jabłka
-1 cebula
-20 dag poszatkowanej czerwonej kapusty
-1 łyżka rodzynków
-3 łyżki oleju
przygotowanie:
Kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, nakłuwamy widelcem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200*C.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę siekamy i mieszamy z kapustą. Dodajemy jabłka i rodzynki. Doprawiamy solą. Nadziewamy kaczkę i zszywamy nicią.
W brytfannie rozgrzewamy olej i wkładamy kaczkę.
Pieczemy ok. 90 minut. Po pierwszych 10 minutach wlewamy do naczynia wrzątek, 1/2 szklanki.
W czasie pieczenia polewamy kilka razy sosem. Uzupełniamy parującą wodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz