Ciasto kokosowe z melonem
Składniki:
-pół kostki masła
-1 i 1/3 szkl. cukru
-1 cukier waniliowy
-4 jajka
-skórka starta z jednej cytryny
-3 łyżki mleka
-2/3 szkl. mąki
-4 łyżki wiórków kokosowych
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 łyżeczek żelatyny
-1 melon miodowy
-1 kubek (15 dag) jogurtu naturalnego
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-pół szkl. śmietany 30%
-mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Masło ucieramy z 1/3 cukru, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Rozbijamy 2 jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka schładzamy, a żółtka i całe jajko łączymy z masą maślaną. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Dolewamy mleko i ucieramy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Białka ubijamy z połową pozostałego cukru. Pianę rozsmarowujemy na cieście. Pieczemy 45 minut w temp. 175 st.
Melon obieramy. Z miąższu wycinamy kilka kulek, a resztę miksujemy i mieszamy z jogurtem, resztą cukru i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy, rozpuszczamy podgrzewając. Łączymy z masą jogurtowo - melonową. Dodajemy ubitą wcześniej śmietanę. Ciasto kroimy na 2 blaty i przekładamy kremem. Dekorujemy kulkami melona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz