Placek ze szpinakiem
Składniki:
Na ciasto:
-2 czubate szkl. (40 dag) mąki
-1 jajko
-20 dag masła
-sól
Na nadzienie:
-1/2 kg szpinaku
-3 jajka
-2 ząbki czosnku
-po 25 dag mielonego twarogu i sera typu feta
-sól i pieprz
-gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki masło. Składniki siekamy nożem, aż powstaną grudki. Wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto, dodając lodowatą wodę. W takiej ilości, aby ciasto nie zrobiło się zbyt miękkie. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Szpinak płuczemy. Zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach przekładamy na sito. Ponownie dokładnie osączamy i grubo kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Rozbijamy pozostałe jajka. Żółtka oddzielamy od białek. Fetę oraz twaróg mieszamy z 2 żółtkami. Białka ubijamy. Do masy serowej dodajemy szpinak oraz pianę. Przyprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy plackiem. Rozkładamy nadzienie, pozostawiając wolny brzeg ok. 2 cm. Przykrywamy drugim plackiem. Brzegi mocno zlepiamy. Wierzch smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 220 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz