Pieczeń z farszem
Składniki:
-1,3-1,5 kg fileta z piersi indyka
-1 duża cebula
-30 dag pieczarek
-1 jajko
-pół namoczonej i odciśniętej bułki
-10 dag żółtego sera
-pół pęczka natki
-skórka odciśniętej cytryny
-sól i pieprz
-2 łyżki masła
-3 łyżki oleju
-pół szklanki wody
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, pieczarki czyścimy. Cebulę grubo siekamy, a pieczarki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę, pieczarki i dusimy. Przekładamy do miseczki i lekko studzimy.
Ser kroimy w małą kostkę. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Pieczarki z cebulą mieszamy z natką i serem. Do tego wbijamy jajko. Dodajemy bułkę oraz skórkę z cytryny. Nadzienie przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Filet z indyka myjemy. Ostrym, długim nożem wycinamy kieszeń. Otwór wypełniamy farszem. Spinamy wykałaczkami. Mięso obwiązujemy bawełnianą nitką, formując pieczeń. Układamy na blasze Smarujemy olejem. Podlewamy wodą. Oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220*C.
Po 10 minutach temperaturę zmniejszamy do 190*C i pieczemy jeszcze 50 minut. W czasie pieczenia mięso często polewamy wodą i powstałym sosem. Gotową pieczeń kroimy, dekorujemy np. liśćmi sałaty, skórką z cytryny i żurawiną.
Po 10 minutach temperaturę zmniejszamy do 190*C i pieczemy jeszcze 50 minut. W czasie pieczenia mięso często polewamy wodą i powstałym sosem. Gotową pieczeń kroimy, dekorujemy np. liśćmi sałaty, skórką z cytryny i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz