Zapiekane kotlety schabowe
Składniki na 4 porcje:
-50 dag schabu środkowego
-10 dużych pieczarek
-4 plastry sera żółtego
-6 łyżek bułki tartej
-2 łyżki mąki
-1 jajko
-1 łyżka masła
-olej do smażenia
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 4 plastry. Każdy kawałek lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Jajko wbijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Kotlety obtaczamy w mące. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Panierkę dociskamy dłonią do mięsa. Tak przygotowane kotlety wstawiamy do lodówki.
Pieczarki czyścimy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pieczarki i mieszając zrumieniamy je. Przyprawiamy solą i pieprzem. zdejmujemy je.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste. Usmażone przekładamy do naczynie żaroodpornego. Na każdym kotlecie układamy po porcji pieczarek. Plastry sera kroimy w paski i układamy je na pieczarkach.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Zapiekamy, aż ser się rozpuści 9%-7 minut).
Podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz