To Się Przyda

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

PÓŁMISEK Z SZASZŁYKAMI Z KIEŁBASEK



Sałatka jak cały obiad

Półmisek z szaszłykami z kiełbasek


Przygotowanie 4 porcji

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy 20 dag makaronu świderki. Gotujemy 10 minut.
W tym czasie w drugim garnku zagotowujemy osoloną wodę ze szczyptą cukru. Wrzucamy 25 dag nierozmrożonego groszku cukrowego. Gotujemy 7-8 minut.
W trzecim garnku gotujemy na twardo 2 jajka.
Makaron, jajka i groszek odcedzamy. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka obieramy i tniemy na cząstki. Obieramy i kroimy w talarki 1 czerwoną cebulę. Myjemy 2 małe ogórki sałatkowe i razem ze skórką tniemy w plasterki. Płuczemy 1/2 pęczka koperku i siekamy go.
W dużej misce mieszamy makaron z warzywami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czyścimy cukinię, myjemy i kroimy na 8 cienkich plasterków. 8 małych kiełbasek, najlepiej serdelków, owijamy cukinią. Nabijamy na długie drewniane patyczki szaszłyki zrumieniamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju.
Przygotowujemy sos: mieszamy 3 łyżki majonezu z 1 szklanką maślanki i posiekanym koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy makaron, lekko mieszamy. Przekładamy na półmisek. Na wierzchu układamy cząstki jajek i szaszłyki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz