To danie przyrządzi nawet początkująca pani domu
Piersi kurczaka na fasolce szparagowej
Składniki:
-60 dag filetów z piersi kurczaka
-opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
-cebula
-pęczek szczypiorku
-strąk czerwonej papryki
-papryczka chili
-kawałek imbiru
-łyżka sosu sojowego
-5 łyżek oleju
-2 łyżki musztardy
-łyżeczka octu winnego
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i imbir obieramy. Pierś kurczaka wkładamy do rondla, zalewamy wodą, dodajemy plasterek imbiru i cebulę. Solimy i gotujemy do miękkości, ok. 20 minut.
Paprykę i chili czyścimy z pestek i kroimy w kostkę. Pozostały imbir i szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Przesmażamy papryk, chili, szczypiorek i imbir. Wlewamy sos sojowy i oprószamy pieprzem.
Fasolkę wrzucamy do osolonego wrzątku, wlewamy łyżkę oleju i gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy. W miseczce mieszamy musztardę z 2 łyżkami oleju i octem winnym. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Fasolkę szparagową układamy na półmisku, na niej rozkładamy plastry mięsa. Przykrywamy je smażonymi warzywami i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz