Polędwiczki w szynce
Będą również wspaniale smakować, gdy zawiniemy je w plastry bekonu lub wędzonego boczku.
Składniki:
-2 polędwiczki wieprzowe
-4 plastry szynki parmeńskiej
-16 listków szałwii
-2 łyżki oliwy
-1/2 szkl. piwa
-1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
-sól i grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Na desce rozkładamy po 2 plastry szynki tak, aby na siebie nachodziły. Rozłożyć na nich listki szałwii, po 8 na polędwiczkę. Na to kładziemy polędwiczki. Zawijamy je ciasno w szynkę i sznurujemy nitką.
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wkładamy polędwiczki i obsmażamy ze wszystkich stron. Podlewamy piwem i dusimy jeszcze 8-10 minut
Na warstwie szynki możemy rozsmarować kremowy serek wymieszany z posiekaną szałwią, natką lub tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz