To Się Przyda

wtorek, 21 listopada 2017

POLĘDWICZKI W SZYNCE


Polędwiczki w szynce




Będą również wspaniale smakować, gdy zawiniemy je w plastry bekonu lub wędzonego boczku.

Składniki:

-2 polędwiczki wieprzowe
-4 plastry szynki parmeńskiej
-16 listków szałwii
-2 łyżki oliwy
-1/2 szkl. piwa
-1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
-sól i grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

  Polędwiczki oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  Na desce rozkładamy po 2 plastry szynki tak, aby na siebie nachodziły. Rozłożyć na nich listki szałwii, po 8 na polędwiczkę. Na to kładziemy polędwiczki.                      Zawijamy je ciasno w szynkę i sznurujemy nitką.
  Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wkładamy polędwiczki i obsmażamy ze wszystkich stron. Podlewamy piwem i dusimy jeszcze 8-10 minut

Na warstwie szynki możemy rozsmarować kremowy serek wymieszany z posiekaną szałwią, natką lub tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz