Łosoś jest dobry na każdą okazję.
Grillowany filet z łososia
Przygotowanie: 45 minut, porcja: 370 KCAL, składniki na 4 porcje.
Składniki:
-40 dag surowych filetów z łososia norweskiego bez skóry
-cytryna
-po 40 dag białych i zielonych szparagów
-sól, pieprz i cukier
-listki mięty do dekoracji
Sos:
-po kawałku pomarańczy, grejpfruta i ananasa
-mandarynka i limetka
=50 ml oliwy z oliwek
-50 ml sosu sojowego
-ocet ryżowy
łyżeczka marynowanego imbiru
Przygotowanie:
Szparagi czyścimy i gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Białe nieco dłużej. Odcedzamy.
Filety z łososia kroimy na cztery porcje. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na kilka minut.
Sos:
Mandarynkę i limetkę obieramy i usuwamy białą skórkę. Wszystkie owoce wraz z marynowanym imbirem kroimy w drobną kostkę. Miętę płuczemy, osuszamy, listki siekamy. Ocet i sos sojowy ubijamy z oliwą na gładki sos. Dodajemy owoce i miętę. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Filety pieczemy na grillu lub smażymy na ryflowanej patelni. Szparagi rozkładamy na talerzach, na nich układamy porcje upieczonego łososia.
Porcje skrapiamy sosem i dekorujemy listkami mięty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz