Rogaliki z makiem
Składniki:
-400 ml mleka
-1 kg mąki
-120 g cukru
-120 g masła
-2 jajka+ żółtko
-4 g soli
-20 g świeżych drożdży
-masło ok. 300 g (ja użyłam 250 g)
Lukier:
-200 g cukru pudru
-kilka łyżek gorącej wody
300 g masła wkładamy do zamrażarki. Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1 godzinę wcześniej. Mleko podgrzewany do 37 st.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży:
W misce rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru, dodajemy 3 łyżki mąki ( z odmierzonego kg) i 100ml mleka. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 20 minut.
W tym czasie ubijamy jajka z cukrem. Masło topimy w rondelku na małym ogniu.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, mleko i sól.Wszystko mieszamy. Pod koniec dodajemy porcjami stopione masło, każdą kolejną porcję dopiero gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Wykładamy na stolnicę i dobrze zagniatamy. Ciasto jest elastyczne i nie klei się do rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Zamrożone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy (uderzamy kilka razy pięścią), zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy na kształt prostokąta. Zimne masło wykładamy na 2/3 szerokości prostokąta, 1/3 zostaje pusta. Ciasto składamy na 3 zaczynając od pustej części. Następnie składamy do środka część z masłem W ten sposób mamy 3 warstwy ciasta, 2 z masła. Dociskamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Składamy ponownie w taki sam sposób i wkładamy do lodówki na 30 minut. Czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze 2 razy i za każdym razem schładzamy w lodówce 30 minut.
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości 0,5 cm i wycinamy z niego naprzemiennie trójkąty. Na każdy nakładamy nadzienie , ja miałam mak z puszki. Podstawy trójkątów zwijamy na 2-3 cm i nacinamy na środku i zawijamy robiąc rogala.
Po zawinięciu kładziemy rogale na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnia nagrzewamy do 180*C. Wyrośnięte rogale pieczemy ok. 20 minut- do zrumienienia.
Świeżo upieczone rogale lukrujemy. Można posypać: posiekanymi orzechami lub migdałami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz