To Się Przyda

poniedziałek, 20 lipca 2015

PIANKA BAKALIOWA


Pianka bakaliowa na puszystych biszkoptach


Składniki na 12 porcji:

-pól opakowania okrągłych biszkoptów
-torebka galaretki pomarańczowej
-2 duże pomarańcze
-4 szklanki gęstego jogurtu
-4 łyżki cukru
-3-4 łyżeczki żelatyny
-po 10 dag suszonych moreli, migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej
-kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Podłużną formę wykładamy folią spożywczą. Aby folia lepiej przylegała do brzegów, formę cienko smarujemy masłem lub olejem. Na dnie układamy warstwę biszkoptów.
Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. 
Pomarańcze obieramy, dokładnie usuwamy białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu wycinamy cienkie cząstki. Żelatynę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy na kilka minut. Kiedy spęcznieje, rozpuszczamy, podgrzewając. Jogurt ucieramy z cukrem. Ostrożnie mieszamy z przestudzoną żelatyną. Dokładamy pokrojone bakalie.
Tężejącą masę wylewamy na spód z biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Wyjmujemy, na wierzchu rozkładamy cząstki pomarańczy. Zalewamy galaretką. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz