To Się Przyda

piątek, 31 lipca 2015

RACUSZKI-4 ciasta


Szybkie, tanie, łatwe, a zawsze puszyste i pyszne. Dania idealne!

Racuszki- 4 ciasta


Nazywają się tak samo, a smakować mogą inaczej. Wszystko za sprawą ciasta z którego są zrobione. Można je zrobić na słodko albo doprawić solą i ...przyrządzić pikantne placuszki.

Drożdżowe

Rozcieramy 2 dag drożdży z 1 łyżeczką cukru oraz odrobiną wody i mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Wyrośnięty zaczyn łączymy z 2 szklankami mąki, 1/3 szkl. cukru i ok. 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody. Do tego wbijamy 3 jajka. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, dodajemy 1 i 1/2 łyżki rodzynek. Można dodać starte jabłka. Porcje ciasta wykładamy łyżką na rozgrzany olej, formując racuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe racuchy oprószamy cukrem pudrem lub polewamy sosem zabajone.

Twarogowe

Rozbijamy 2 jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z 20 dag twarogu, 3 łyżkami cukru, 1 cukrem waniliowym i połową szklanki mleka. Wszystko łączymy z 2/3 szkl. mąki. Mieszamy z pianą ubitą z białek. Porcje ciasta wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy 2-3 minuty z obu stron.
Polewamy płynnym miodem lub sosem czekoladowym.

Ryżowe

W 4 szkl. posolonej wody gotujemy 1 szkl. ryżu i 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej. Miksujemy. Do masy dodajemy 3 łyżki cukru, 4 łyżki oleju kukurydzianego i pół szkl. wiórków kokosowych. Miksujemy 1 jajko z 1,5 szkl. mleka, 3 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Mieszamy z ciepłą masą ryżową. Połowę szklanki ciepłego mleka łączymy z odrobiną cukru oraz mąki. Rozcieramy 4 dag drożdży. Odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie mieszamy z wystudzoną masą. Ciasto odstawiamy na 40 minut. Smażymy placuszki na małej ilości tłuszczu, aż się zrumienią.
Podajemy z owocami lub sosem porzeczkowym.

Ziemniaczane

Przeciskamy przez praskę 1 kg ugotowanych ziemniaków. Wsypujemy pół szkl. mąki. Dodajemy 25 dag pokruszonego twarogu i łyżeczkę otartej skórki z cytryny. Mieszamy. Dodajemy kilka pokrojonych w kostkę suszonych moreli lub bananów. Smażymy na oleju niewielkie placuszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz