Pucharek marmurkowy z owocowym musem
Składniki:
-pół tabliczki czekolady
-1 puszka brzoskwiń lub słoik musu z jabłek
-1 limonka
-1/2 szkl. śmietany kremówki
-5 łyżek miodu
-1 łyżka cukru pudru
-25 dag twarogu
-2 kubeczki po 15 ml gęstego jogurtu
-1 torebka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Czekoladę trzemy na grube wiórki. Brzoskwinie osączamy z zalewy. 1-2 połówki odkładamy, a resztę miksujemy na gładko. Limonkę polewamy wrzątkiem, wycieramy i obieramy. Skórkę siekamy, a sok wyciskamy. Odkładamy trochę do dekoracji, a resztę mieszamy z sokiem utartym z miodem. Rozlewamy do 4 pucharków.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i waniliowego. Twaróg ucieramy z jogurtem. Łączymy z ubitą śmietaną.
Do pucharków wkładamy połowę kremu, mus brzoskwiniowy i resztę kremu. Lekko mieszamy widelcem. Odłożone brzoskwinie tniemy na kawałki. Dekorujemy każdą porcję deseru. Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekoladowymi i skórką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz