Rolada warzywna
Składniki:
-1,5 szkl. mąki
-2 łyżki oleju
-2 żółtka
-po 30 dag kapusty, marchewki i brokułów
-1 pęczek dymki
-10 dag boczku
-2/3 szkl. śmietany
-2 jajka
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z olejem, żółtkami i połową szklanki letniej wody. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i cienko je rozwałkowujemy. Boczek kroimy w kostkę. Kapustę oraz dymkę czyścimy, marchewkę obieramy.
Brokuły czyścimy i dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa drobno kroimy. W garnku gotujemy posoloną wodę, wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i osączamy na sitku.
Boczek wysmażamy na chrupko. Mieszamy z warzywami, śmietaną i jajkami. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie rozkładamy na przygotowanym cieście. Zwijamy i pieczemy 55 minut w temp. 150 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz