To Się Przyda

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

RULONIKI Z WĘDLINĄ I RYŻEM


Ruloniki z wędliną i ryżem


Składniki:

-1 mała główka kapusty
-2/3 szklanki ryżu
-sól i pieprz
-1 pęczek natki
-20 dag twarogu
-8 grubych plastrów chudej wędliny
-2 łyżki oleju
-1 szklanka bulionu
-mały przecier pomidorowy
-szczypta cukru

Przygotowanie:

Ryż wsypujemy na posolony wrzątek, mieszamy. Czekamy, aż woda ponownie zawrze, po czy zmniejszamy płomień i gotujemy 20 minut.
W tym czasie czyścimy kapustę. Wycinamy głąb. Główkę obgotowujemy w posolonym wrzątku, kolejno zdejmując liście.
Natkę płuczemy, obrywamy liście, trochę odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy.
Twarożek mieszamy z posiekaną natką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ryż, mieszamy.
Farsz rozsmarowujemy na liściach kapusty. Przykrywamy wędliną. Zwijamy. Obsmażamy na oleju. Podlewamy bulionem i dusimy 10 minut.
Ruloniki wyjmujemy, a wywar mieszamy z przecierem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Roladki podajemy z sosem. Dekorujemy natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz