Surówka z grzankami i szynką
Składniki:
-3 kromki pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej
-1/4 główki kapusty
-10 dag szynki lub kawałek pieczonego schabu
-1 duża kalarepka
-40 dag pomidorów
-po pół pęczka natki i koperku
-1 mała cebula
-6 łyżek octu ziołowego
-sól i pieprz
-szczypta cukru
- 2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Wsypujemy je na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, mieszamy i rumienimy. Gotowe grzanki przesypujemy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
Kapustę czyścimy. Liście kroimy na większe kawałki. Plasterki szynki kroimy w paseczki. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Zioła myjemy, osuszamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Ocet ucieramy z solą, pieprzem i cukrem. Dolewamy oliwę i ubijamy trzepaczką na jednolity sos. Dosypujemy zioła i cebulę, mieszamy. Pokrojone warzywa i wędlinę mieszamy w salaterce. Polewamy sosem. Odstawiamy na 15 minut. Przed podaniem posypujemy grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz