-1 jabłko
-2-3 dymki ze szczypiorem
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka pestek ze słonecznika
-po pół pęczka natki, koperku oraz szczypiorku
-10 dag twarożku
-2/3 szklanki kwaśnej śmietany
-sól, pieprz i cukier
-8 plasterków chudej wędliny
Składniki:
Kapustę czyścimy, liście grubo szatkujemy. Rozdrobnioną kapustę posypujemy 1 łyżką soli, dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na 10 minut.
Marchewkę obieramy i grubo trzemy. Dymki czyścimy i tniemy na kawałki. Jabłko myjemy i kroimy na cienkie kawałki i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny.
Pestki słonecznika lekko rumienimy na patelni bez tłuszczu. Przesypujemy na talerzyk i studzimy.Zioła siekamy. Twaróg ucieramy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dokładamy posiekane zioła. Sos dokładnie mieszamy.
Kapustę mieszamy w salaterce z marchewką, dymkami oraz jabłkiem. Przyprawiamy do smaku. Sałatkę posypujemy słonecznikiem, polewamy sosem. Podajemy z wędliną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz