Potrawka z kulkami z metki
Składniki na 4 porcje:
-40 dag metki wieprzowej
-2 dymki
-2 łyżki oleju
-1 główka kapusty
-sól i pieprz
-przyprawa do zupy lub kostki rosołowe
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Z metki usuwamy osłonkę. Z masy formujemy 20 kulek wielkości włoskiego orzecha. Dymki czyścimy i kroimy na grubsze plasterki.Na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oleju. Wkładamy klopsiki i delikatnie mieszając smażymy je.
Gotowe klopsiki przekładamy na talerz i szczelnie przykrywamy folią aluminiową, aby nie wystygły.
Kapustę dokładnie czyścimy, płuczemy i kroimy grubo. Na patelnię wlewamy drugą łyżkę oleju. Wrzucamy kapustę. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok 5 minut.
Kapustę przyprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i przyprawą. Dokładamy pokrojone dymki i gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Gotową potrawkę podajemy udekorowaną kleksem śmietany i grubo mielonym czerwonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz