Roladki z grochem i kaszą
Składniki:
-1 główka kapusty
-15 dag pęczaku
-30 dag łuskanego grochu
-2 duże cebule
-2 łyżki oliwy
-majeranek
-sól i pieprz
-1,5 szkl. bulionu
-1 łyżka masła
-1 łyżeczka mąki
-2 łyżki koncentratu
Przygotowanie:
Pęczak i groch gotujemy osobno. Cebulę obieramy, grubo siekamy rumienimy na gorącym oleju. Z kapusty wycinamy głąb. Główkę obgotowujemy, kolejno zdejmując liście.
Groch i kaszę łączymy z cebulą i majerankiem. Doprawiamy. Farsz rozkładamy na kapuście. Liście zwijamy, formując roladki. Ciasno układamy je w garnku. Zalewamy połową bulionu i dusimy na małym ogniu.
Masło topimy, oprószamy mąką i zasmażamy. Mieszamy z pozostałym bulionem i koncentratem pomidorowym. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy. Wlewamy do roladek pod koniec duszenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz