Paluszki z mielonej wołowiny
Przygotowanie:40 min, 10 porcji, 1 porcja-ok.320 kcal
Składniki:
-1 kg wołowiny
-5 dużych czerwonych cebul
-5 dużych ząbków czosnku
-czarny mielony pieprz
-papryka słodka i ostra
-2 łyżki posiekanego tymianku lub oregano (może być natka pietruszki)
-olej i sól
Przygotowanie:
Mięso i cebulę mielimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekane zioła, 2 łyżki oleju i 50 ml wody. Wyrabiamy na gładką masę.
Masę mięsną przyprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz solą. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Zanurzając dłonie w ciepłej wodzie formujemy długie paluszki. Lekko je spłaszczamy. Tępą stroną noża robimy na wierzchu kratkę.
Paluszki smarujemy olejem i grillujemy po 10 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz