Chociaż zwykle smażymy ją z cebulą, jej smak doskonale podkreślają owoce. Pod koniec smażenia dodajemy cząstki jabłek, brzoskwinie, śliwki lub morele z kompotu.Żeby wątróbka nie stwardniała, przyprawiamy ją solą po usmażeniu.
Wątróbka
czas przygotowania: 40 minut, 4 porcje, 1 porcja-ok. 290 kcal
Składniki:
-50 dag drobiowej wątróbki
-2 pomarańcze
-kilka listków cykorii
-3 łyżki groszku z puszki
-sól i pieprz
-łyżka mąki
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy, czyścimy z żył i błon. Skrapiamy sokiem z pomarańczy, oprószamy pieprzem i odstawiamy na 15 minut.
Drugą pomarańczę obieramy. Skórkę kroimy w paski, a miąższ dzielimy na cząstki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy osuszone i oprószone mąką kawałki wątróbki. Zrumienione przekładamy na drugą stronę. Obkładamy owocami i skórką pomarańczową oraz groszkiem. Przykrywamy, dosmażamy i solimy.
Przekładamy na półmisek, ozdabiamy cykorią. Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz