Ćwikła z owocową nutą
Składniki:
-3/4 kg buraków ćwikłowych
-2 korzenie chrzanu
-winne jabłko
-cytryna
-10 dag żurawin
-75 ml octu jabłkowego
-łyżka cukru
-sól
Przygotowanie:
Buraki szorujemy i gotujemy w łupinach. Studzimy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Chrzan czyścimy, płuczemy. Trzemy na tarce o drobnych oczkach. Powinno być 3-4 łyżki tartego chrzanu. Mieszamy go z burakami.
Żurawinę płuczemy. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy razem z żurawiną do rondelka.Posypujemy cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny. Podlewamy 100 ml wody i gotujemy 5 minut. Dodajemy ocet jabłkowy. Owocową zalewę mieszamy z burakami. Doprawiamy do smaku solą
Ćwikłę przekładamy do przygotowanych słoików. Szczelnie zamykami i pasteryzujemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz