Sernik z gruszkami
Składniki:
Ciasto:
-1 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-20 dag białego, półtłustego sera
-125 g margaryny
-1 op. cukru waniliowego
-1 jajko
-2 łyżeczki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
-1 szklanka gęstej śmietany 18%
-1/2 szklanki cukru
-50 dag białego, półtłustego sera
-5 jajek
-sok z 1/2 cytryny
-1 op. budyniu waniliowego z cukrem
Ponadto:
-1 puszka gruszek 850g
-jajko
-papier do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto:
Ser trzykrotnie mielimy. Ze wszystkich składników, bez kakao, zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta odkładamy, pozostałe łączymy z kakao.
Blaszkę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę.
Masa serowa:
Ser trzykrotnie mielimy.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser, śmietanę, budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Masę serową wykładamy na ciasto.Gruszki odsączamy. Rozdrabniamy i układamy na serze. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy. Kroimy na paski i układamy na cieście kratkę, którą następnie smarujemy jajkiem.
Pieczemy ok. 75 minut w temp.175*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz