Sernik na herbatnikach
Sernik jest najsmaczniejszy następnego dnia.
Składniki:
-1 niepełna szklanka cukru
-85 dag białego, półtłustego sera
-20 dag masła
-1 jajko
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-aromat waniliowy
-5 paczek herbatników (po 5 dag)
-5 dag bakalii
Przygotowanie:Masło rozpuszczamy.
Ser mielimy i miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy ciepły tłuszcz, jajko, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy, bakalie i mieszamy.
Masę serową gotujemy przez 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając.
Formę keksową o długości 22 cm wykładamy herbatnikami. Na nie nakładamy część masy serowej, ponownie herbatniki i na koniec masę serową.
Ostudzony sernik dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz