To Się Przyda

piątek, 12 sierpnia 2016

FAWORKI Z INDYKA


Faworki z indyka


Składniki:

-60 dag piersi indyka
-sok z cytryny
-łyżeczka suszonego tymianku
-olej do smażenia
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w poprzek cienkie plastry. Oprószamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Skrapiamy cytryną.
Każdy plaster kroimy w paski. Na środku robimy nacięcie. Przewlekamy jeden konie tak jak w klasycznych faworkach.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy mięso na gorący tłuszcz. Smażymy na rumiano. Wyjmujemy na bibułę i osączamy z tłuszczu.
Podajemy z frytkami i surówką.
Do tego dania doskonale pasuje pikantny sos pomidorowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz