To Się Przyda

wtorek, 11 października 2016

KURCZAK FASZEROWANY


Kurczak faszerowany

Kurczak nadziewany wątróbkowym farszem, to przysmak. Chrupiąca, rumiana skórka, delikatne białe mięso to wspaniałe połączenie z wyrazistym w smaku nadzieniem. Danie wspaniałe.


Składniki na 8 porcji:

-1 kurczak ok. 1,2 kg
-20 dag wątróbek drobiowych
-2 kajzerki
-ok. 3/4 szklanki mleka
-2 jajka
-1 pęczek koperku
-5 dag masła
-2-3 ząbki czosnku
-sok wyciśnięty z połowy cytryny
-sól i pieprz
-2-3 łyżki stopionego masła

Przygotowanie:

Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy i rozcieramy z solą. Mieszanką nacieramy tuszkę kurczaka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Wątróbki czyścimy, moczymy, osączamy i drobno kroimy. Bułkę namaczamy w mleku. Koperek siekamy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka schładzamy, natomiast żółtka ucieramy z masłem. Mieszamy z posiekanym koperkiem i odciśniętą bułką. Dodajemy drobno pokrojone wątróbki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pianę z białek ostrożnie łączymy z masą. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
Kurczak napełniamy przygotowanym farszem, delikatnie upychając łyżką. Otwory spinamy wykałaczkami. Nogi związujemy bawełnianą nitką. Tuszkę smarujemy stopionym masłem. Układamy ją na blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz