Roladki z warzywami
Składniki na 4 porcje:
-4 sznycle z indyka
-10 dag kaszy kuskus
-sól i biały pieprz
-3 łyżki oliwy
-1 szczypta kurkumy
-8 strączków zielonej fasolki
-1 mały por
-4 paluszki krabowe
-4 plasterki boczku wędzonego
-świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Sznycle płuczemy i delikatnie osuszamy. Układamy między dwiema warstwami folii spożywczej i lekko rozbijamy. Płaty mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kaszę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby spęczniała.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy kaszę i kurkumę. Mieszając smażymy 1-2 minuty, aż kasza się zrumieni. Zdejmujemy z ognia i solimy do smaku.
Por i strąki fasoli czyścimy, płuczemy i tniemy na kawałki. Paluszki krabowe kroimy wzdłuż na pół.
Na przygotowany sznycel rozkładamy kaszę, kawałki fasoli, paluszków krabowych oraz pora. Mięso zwijamy.
Każdą roladkę ciasno owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Układamy na posmarowanej pozostałą oliwą blaszce. Podlewamy kilkoma łyżkami wody. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C. Pieczemy ok. 35-45 minut. Dekorujemy ziołami. Podajemy np. z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz