Papryki faszerowane kapustą
Składniki na 8 sztuk
-ok. 80 dag kwaszonej kapusty
-2 łyżki soli
-2 łyżki cukru
-1 łyżka kminku
-8 strąków papryki
-2-3 listki laurowe
-1 czerwona papryczka chili
Na zalewę:
2 szklanki wody
-100 ml octu
2 łyżki cukru
-1 łyżka soli
-1 łyżeczka kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę odciskamy, jeśli jest zbyt kwaśna, przelewamy przegotowaną wodą i grubo siekamy. Pokrojoną kapustę mieszamy z solą, cukrem i kminkiem. Przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie odcinamy wierzchy od papryk. Usuwamy gniazda nasienne, strąki płuczemy i osuszamy. Papryczkę chili rozcinamy wzdłuż. Czubkiem noża usuwamy pestki. Strąk płuczemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty.
Do rondelka wlewamy ocet i 2 szkl. wody. Wsypujemy sól i cukier. Dodajemy ziarna pieprzu. Zagotowujemy. Strąki papryki napełniamy kapustą i układamy w słoikach. Dodajemy listki laurowe. Wlewamy gorącą zalewę. Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką lub papierem. Wlewamy wodę o temp. podobnej do słoików. Pasteryzujemy ok.35 minut. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz