Mięsne roladki
Zawijańce z pieczarkami i boczkiem.
Składniki na 8 porcji:
-50 dag pieczarek
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-3 łyżki oliwy
-2 łyżki bułki tartej
-sól i pieprz
-8 sznycli wieprzowych
-1 pęczek bazylii
-8 plastrów wędzonego boczku
-3 kolorowe papryki
-1 szklanka bulionu warzywnego
-30 dag ryżu
-ew. 1 szkl. białego wina
Przygotowanie
Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju. Dokładamy pieczarki i tartą bułkę. Smażymy 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Sznycle płuczemy i rozbijamy. Na każdym kładziemy plaster boczku i porcję pieczarek. Posypujemy listkami bazylii. Zwijamy, można spiąć wykałaczką i smażymy na łyżce oliwy.
Papryki czyścimy i kroimy. Podsmażamy na reszcie oliwy. Podlewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut. Połowę papryki wyjmujemy i dodajemy do ugotowanego ryżu. Do pozostałej papryki wlewamy trochę wody, ew. wino, zagotowujemy i miksujemy.
Roladki podajemy z ugotowanym ryżem i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz