Cukinia na słodko-kwaśno
Efektowna. Doskonała do sałatek
Składniki na 5 słoików po 500 ml
-1 kg małej, zielonej cukinii
-1 kg małej, żółtej cukinii
-1 mała marchewka
-1 cebula
-5 listków laurowych
-1 pęczek kopru włoskiego
Na zalewę:
-3 szklanki wody
-5 łyżek cukru
-200 ml octu
-1 łyżeczka kolorowego pieprzu
-2 łyżeczki ziela angielskiego
-1 łyżeczka gorczycy
-2 goździki
Przygotowanie:
Słoiki myjemy z dodatkiem octu i wyparzamy. Nakrętki wygotowujemy.
Do rondla wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy cukier, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gorczycę. Dodajemy goździk. Zagotowujemy.
Cukinie myjemy i wraz ze skórką kroimy w grube plastry. Jedną można pokroić wzdłuż na cząstki. Marchewkę i cebulę obieramy i tniemy w cienkie plasterki. Plastry żółtej i zielonej układamy na przemian w słoikach. W wolne miejsce można wcisnąć przygotowane wcześniej paski cukinii. Do każdego słoika wkładamy koper i po listku laurowym. Na wierzch układamy plasterki cebuli i marchwi. Wlewamy zalewę. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz