Puszysty sernik na kruchym spodzie
Sernik z rodzynkami
Składniki:
-1 szkl. mąki pszennej
-3 jajka
-szczypta soli
-pół kostki twardego masła
-50 dag mielonego twarogu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-po 3 łyżki śmietany i cukru
-4 łyżki rodzynek
-pół szkl. mleka
Przygotowanie:
Masło kroimy. Dodajemy mąkę pszenną i szczyptę soli. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Wbijamy jedno jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Wylepiamy sód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temp. 180*C.
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietanę, 2 jajka oraz mleko i rodzynki. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze ok. 25 minut w temp. 180*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz