Zapiekane filety
Składniki na 4 porcje:
-4 małe pojedyncze filety z kurczaka
-sól i pieprz
-ostra papryka w proszku
-8 cienkich plasterków wędzonego boczku
-4-5 łyżek oleju
-3-4 łyżki wytrawnego białego wina
-pół szklanki śmietany
-6-7 łyżek startego żółtego sera
Przygotowanie:
Filety płuczemy i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Każdy filet zawijamy w dwa plastry boczku.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy przygotowane filety. Smażymy 12-15 minut, często obracając. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Tłuszcz ze smażenia mięsa mieszamy z winem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzewamy. Sosem polewamy filety. Posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 225 st. Zapiekamy ok. 10 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i duszonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz