Szaszłyki z sosem owocowym
Składniki na 4 porcje:
-1 cebula
-3-4 łyżki oleju
-1 łyżka curry
-4 kiwi, ok. 40 dag
-1 łyżka konfitury morelowej
-1 słoik (370 ml) marynowanej czerwonej papryki
-75 dag fileta z piersi indyka
-10 dag chudego boczku w plastrach
-25 dag ryżu
-sól i pieprz
-kiwi i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę. Mieszając ją smażymy na szklisto. Oprószamy curry. Krótko smażymy. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiwi obieramy. Trzy sztuki kroimy na duże kawałki. Mieszamy z konfiturą morelową i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do wystudzonej cebuli.
Odłożony owoc kiwi kroimy w dużą kostkę. Odkładamy 2 łyżki do dekoracji, a pozostałe mieszamy ze zmiksowaną masą.
Paprykę osączamy z zalewy. Strąki kroimy na kawałki. Mięso płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w kostkę o boku 2 cm. Plasterki boczku kroimy na kawałki.
Pokrojone filety z indyka, kawałki boczku i paprykę nabijamy na przemian na namoczone długie drewniane patyki.
-Ryż płuczemy na sitku. Zalewamy 2 szklankami wody osolonej. Jak woda zawrze zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Układamy przygotowane szaszłyki. Smażymy ok. 8-10 minut, często obracając. Pod koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem. Gotowe szaszłyki przekładamy na półmisek. Dekorujemy plasterkami kiwi, pokrojonymi w kostkę owocami i miętą Podajemy z sosem owocowym i ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz