To Się Przyda

środa, 16 listopada 2016

SZARLOTKA KRÓLEWSKA


Proponuję skusić domowników i gości pyszną szarlotką z galaretką i bitą śmietaną. To tradycyjne ciasto w odmienionej wersji jest tak znakomite, że grzechem byłoby nie spróbować chociaż małego kawałka królewskiej szarlotki. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą zachwyceni.

Szarlotka po królewsku


Składniki na   12 porcji

Na ciasto:
-1 kostka masła (20 dag)
-7 łyżek cukru
-1 torebka cukru waniliowego
-2 żółtka
-szczypta soli
-30 dag mąki
-2-3 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
-1 kg kwaskowatych jabłek
-10 dag rodzynek
-50 ml rumu
-6-7 łyżek cukru
-1 torebka budyniu waniliowego
-mielony cynamon
-starta skórka z jednej cytryny
-1 torebka galaretki ananasowej lub morelowej
-bita śmietana do dekoracji
-tłuszcz i        tarta bułka do formy
-mąka do posypania stolnicy
-mielony cynamon do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki, mocno schłodzone masło i sól. Siekamy nożem. Dodajemy cukier o raz cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka. Mieszając, smażymy kilka minut na dużym ogniu. Mieszamy z proszkiem budyniowym, skórką z cytryny i cynamonem. Dodajemy cukier do smaku.
 Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Rodzynki skrapiamy rumem. Odstawiamy, a gdy spęcznieją, dodajemy do nadzienia. Schłodzone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowujemy. Plackiem wylepiamy przygotowaną formę. Napełniamy masą jabłeczną.
 Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Pieczemy ok. 30 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu. Gdy zacznie tężeć, polewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia. Na wierzchu rozsmarowujemy bitą śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz