Bazyliowe Kopytka
Składniki na 6 porcji:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-2 jajka
-ok. 2 szklanki mąki pszennej
-pół pęczka bazylii
-kilka gałązek natki pietruszki
-2 łyżki masła
-sól
Przygotowanie:
Bazylię i natkę płuczemy i starannie osuszymy. Kilka listków odkładamy do dekoracji, a resztę drobno siekamy.
Zupełnie zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Piure ziemniaczane mieszamy z mąką, natką i bazylią. Wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta ziemniaczanego formujemy grubsze wałeczki i tniemy je na równe ukośne kawałki.
Kopytka wrzucamy na posolony wrzątęk. Gotujemy 3-5 minut. Polewamy stopionym masłem. Dekorujemy listkami bazylii.
Kopytka można dodatkowo posypać drobno startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz