To Się Przyda

poniedziałek, 16 stycznia 2017

CIASTO SNIKERS


Pyszny przekładaniec z masy budyniowej, kajmaku, warstwy bezowe i biszkopta.

Ciasto snikers


Składniki:

Biszkopt:
-7 jajek
-1 szkl. cukru
-5 łyżek mąki
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Warstwa bezowa:
-5 białek
-1 szklanka cukru
-po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-25 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
-szczypta soli
Masa budyniowa:
-5 żółtek
-1/2 l mleka
-1/2 szkl. cukru
-1 c. waniliowy
-po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
-1 kostka masła (20 dag)
dodatkowo:
-puszka 500g masy kajmakowej
-orzechy włoskie posiekane do dekoracji
-polewa czekoladowe

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ciasto wstawiamy do nagrzanego  do 180*C piekarnika i pieczemy 40 minut.
Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 blaty.
Z białek i soli ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Wszystko mieszamy. Powstałą masę wylewamy na blaszkę o takich samych wymiarach jak do biszkopta . Blaszka wyłożona papierem. Pieczemy ok 45 minut w 160*C (powinno się lekko zarumienić).
Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.
W 3/4 szkl. mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy zawiesinę i gotujemy budyń. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło,dodając do niego po łyżce budyniu. Cały czas ucieramy.
Na jeden blat biszkoptowy wykładamy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy warstwą bezową. Następnie bezę smarujemy kajmakiem i układamy na nim drugi blat biszkoptowy. Biszkopt pokrywamy pozostałą masą budyniową.
Tak powstały placek  można polać polewą czekoladową i posypać pociętymi orzechami.
Ciasto pieczone w blaszce 25x36 cm.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz