Medaliony indycze w płaszczykach
Składniki:
-80 dag fileta z indyka
-ok. 4-cm kawałek imbiru
-po pół szklanki soku z cytryny i białego wina
-1 por
-1 puszka ananasa
-3 papryki
-10 dag orzechów
-olej, sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na 4 kawałki. Imbir obieramy i trzemy. Sok cytrynowy mieszamy z winem, imbirem i polewamy mięso. Chłodzimy 30 minut.
W tym czasie por czyścimy, nacinamy wzdłuż i płuczemy. Oddzielamy 4 duże liście, a resztę pora kroimy w plasterki. Papryki rozcinamy i usuwamy gniazda nasienne, Strąki płuczemy i kroimy na kawałki.
Ananas osączamy z zalewy i kroimy na kawałki. Orzechy rumienimy na patelni.
Mięso wyjmujemy z zalewy. Każdy kawałek owijamy liściem pora. Spinamy wykałaczką. Medaliony oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju po 5 minut z każdej strony. Przekładamy na półmisek.
Na tym samym tłuszczu smażymy paprykę, por i ananas (5 min.). Przyprawiamy. Przekładamy na półmisek z mięsem. Posypujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz