Jedno efektowne danie potrafi zdziałać cuda. To ono właśnie pozostaje w pamięci gości i świadczy o twoim kulinarnym kunszcie.
Szynka w czerwonym winie
Składniki:
-2 kg surowej wieprzowej szynki
-kilkanaście goździków
-pieprz w ziarnach i mielony
-ziele angielskie i liście laurowe
-butelka czerwonego wytrawnego wina
-2 cebule
-sól
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, osuszamy i lekko nacinamy wierzch. Cebule kroimy, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe i sól. Wlewamy wino.
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 doby. Osączamy i pieczemy 2 godziny w 180*C, polewając marynatą i wytwarzającym się sosem.
Ciepłą pieczeń szpikujemy goździkami. Pół godziny przed końcem pieczenia można mięso obłożyć małymi jabłuszkami i małymi cebulkami.
Podajemy z żurawiną lub borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz