To Się Przyda

środa, 7 grudnia 2016

DOMOWY KEKS



Typowo świąteczne ciasto. Udaje się zawsze i każdemu.
Bakalie można dodać do każdego rodzaju ciasta. Umyte należy dokładnie osączyć i posypać mąką, wtedy nie opadną na dół ciasta.

Domowy keks


Składniki:

-30 dag mąki
-15 dag masła
-4 jajka
-20 dag cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-kieliszek aromatycznego alkoholu, np. brandy lub rumu
-40 dag bakalii: rodzynek, migdałów, fig, daktyli, owoców kandyzowanych.

Przygotowanie:

Rodzynki myjemy, dokładnie osączamy i namaczamy w alkoholu. Po godzinie wyjmujemy i osączamy. Pozostałe bakalie rozdrabniamy, oprószamy mąką i otrząsamy na sicie z nadmiaru mąki.
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto starannie mieszamy. Pianę ubijamy na sztywno.
Bakalie dodajemy do ciasta. Mieszamy. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 90 minut w 180*C. Wyjmujemy, po ostudzeniu zdejmujemy papier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz