To Się Przyda

sobota, 17 grudnia 2016

KAPUSTA Z GRZYBAMI



Czym pachnie wigilia? Suszonymi grzybami. Gdy połączymy je z kapustą i ugotujemy- będziemy mieć gotowe jedno danie.

Kapusta z grzybami


Składniki:

-suszone grzyby
-1 kg kiszonej kapusty
-po łyżce mąki i oleju
-1 cebula
-sól i pieprz
-kilka suszonych śliwek bez pestek

Przygotowanie:

Grzyby opłuczemy i namaczamy, a kiedy będą miękkie, gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paski. Wywar pozostawiamy do kapusty.
Kapustę siekamy i odciskamy sok. Zalewamy przecedzonym wywarem z grzybów. Mieszamy i gotujemy. Łączymy z pokrojonymi grzybami.
Z mąki i oleju robimy zasmażkę. Dodajemy posiekaną cebulę. Rozprowadzamy 3 łyżkami wody i wlewamy do kapusty. Przyprawiamy i wrzucamy śliwki. Dusimy, aż kapusta zgęstnieje i będzie miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz