Nadziewany indyk
Składniki:
-indyk 3-4 kg
-20 dag masła
Nadzienie:
-2 czerstwe bułki
-1/2 szklanki mleka
-20 dag wątróbek
-6 jajek
-10 dag masła
-po 10 dag rodzynek i migdałów
-1 łyżka cukru
-sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Bułki namaczamy w mleku, odciskamy i mielimy razem z wątróbkami. Dodajemy utarte z masłem żółtka. Wsypujemy rodzynki i zmielone migdały. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy z ubitą pianą i białek.
Z nóg indyka wyciągamy ścięgna i spłaszczamy tuszkę. Napełniamy farszem i zaszywamy otwory.
Układamy w natłuszczonej masłem blaszce. Resztę masła schładzamy i pokrojone układamy na indyku. Pieczemy w 180*C, licząc 40 minut na każdy kg mięsa plus 20 minut. Podczas pieczenia polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz