Bez mięsa ani rusz. Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego obiadu bez mięsa. Przygotowujemy je pieczołowicie, starając się, by smakowało jak nigdy dotąd.
Kurczak faszerowany
Składniki:
-1 kurczak
-2 jajka
-sól, pieprz i cukier
-5 dag masła
-po 3 dag rodzynek i posiekanych migdałów
-10 dag ugotowanego ryżu
-1 pomarańcz
-żurawiny
Przygotowanie:
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Żółtka ucieramy z połową masła. Mieszamy z rodzynkami i posiekanymi migdałami. Dodajemy ryż i pianę z białek. Przyprawiamy. Nadziewamy kurczaka. Zaszywamy wszystkie otwory i smarujemy resztą masła.
Pieczemy 1 godzinę w 180*C, polewając wytwarzającym się sosem.
Na półmisku obkładamy plasterkami pomarańcz i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz