Barszczyk z kwaszonych buraków
Składniki:
-1 kg buraków ćwikłowych
-2 szkl. źródlanej wody
-kromka razowego żytniego chleba
-3-4 ząbki czosnku
-gałązka kopru z nasionami
-listek laurowy
-po 5-6 ziaren ziela angielskiego, kolendry, gorczycy i czarnego pieprzu
-2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Buraki szorujemy, obieramy, płuczemy, kroimy w dość duże plasterki i wkładamy do szklanego słoja lub garnka glinianego. Dodajemy obrane ząbki czosnku, gałązkę kopru, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, gorczycę i czarny pieprz. Na wierzchu układamy kromkę razowego chleba.
Buraki z przyprawami zalewamy dobrą wodą (źródlaną lub oligoceńską). Obciążamy buraki spodeczkiem. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
Po rozpoczęciu fermentacji (zazwyczaj po 2-3 dniach) kromkę chleba usuwamy. Po 5-6 dniach kwas buraczany przelewamy do wyparzonych butelek. Na wierzch nalewamy łyżeczkę oliwy. Butelki szczelni korkujemy. Można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejsce nawet kilka miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz