To Się Przyda

poniedziałek, 25 lipca 2016

SERNIK Z BISZKOPTEM


Sernik z biszkoptem


Składniki:

Biszkopt:
-1 szkl cukru
-1/2 szkl mąki tortowej
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
-6 jajek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg białego, półtłustego sera
-2 szkl. cukru pudru
-15 dag masła
-10 dag rodzynków
-1/2 szkl. mleka
-4 żółtka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
tłuszcz do wysmarowania blaszki
-10 dag gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem i ciągle mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę o średnicy 35 cm. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 170*C
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy dwukrotnie zmielony ser i dalej ucieramy.
Wsypujemy sparzone i osączone rodzynki.
-Masę zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką i gotować aż masa ponownie zacznie wrzeć. 
Gorącą masę wylewamy na zimny biszkopt i studzimy.
Polewamy roztopioną czekoladą i dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz