Sernik z czereśniami
Składniki:
Ciasto kruche:
-2 szklanki mąki
-20 dah masła
-1 jajko
-3 łyżki cukru
-2 łyżki śmietany
Masa serowa:
-1 szklanka śmietany (30%)
-2/3 szklanki cukru
-50 dag wydrylowanych czereśni
-40 dag białego, półtłustego sera
-10 dag rodzynków
-5 jajek
-1 op. budyniu waniliowego z cukrem
-skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Z mąki, masła, jajka, cukru i śmietany zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i schładzamy.
1/4 ciasta odkładamy, a resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o średnicy 20 cm.
Pieczemy 10 minut w temp. 200*C
Masa serowa:
Do zmielonego twarogu dodajemy cukier, budyń w proszku, jajka, skórkę z cytryny i ucieramy na gładką masę.
Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z masą serową, rodzynkami i czereśniami.
Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto.
Resztę ciasta trzemy na grubej tarce i posypujemy nim wierzch sernika. Pieczemy ok.60 minut w temp. 180*C.
Dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz