To Się Przyda

niedziela, 24 lipca 2016

BEFSZTYK TATARSKI


Befsztyk tatarski


Składniki:

-60 dag polędwicy wołowej lub rostbefu
-łyżka oliwy
-6 żółtek
-8 ząbków marynowanego czosnku
-2 łyżki kaparów
-4 kapelusze marynowanych podgrzybków
-2-3 ogórki kiszone
-duża cebula
-1/2 słoiczka marynowanej dyni
-sos worcester
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek, grzyby oraz dynię kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy ze skórki i też drobno kroimy.
Wołowinę myjemy, starannie osuszamy i czyścimy z błonek. Mięso mielimy. Przyprawiamy sosem worcester, solą i pieprzem. Wlewamy oliwę i mieszamy.
Na środku półmiska układamy mięso. Formujemy z niego kopiec. Wokół niego układamy kolejno porcje: kaparów, czosnku, grzybków, dyni, ogórka oraz cebuli. Żółtka podajemy osobno.
Żółtka można od razu wymieszać z mięsem. Jajka trzeba koniecznie przedtem koniecznie sparzyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz