Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
Kruche ciasto:
-3 szkl mąki
-2/3 szklanki cukru
-25 dag margaryny
-3 żółtka
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
-75 dag białego, półtłustego sera
-1 szklanka cukru pudru
-15 dag masła
-5 białek
-3 żółtka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-10 dag rodzynek
Ponadto:
-1/2 szklanki cukru pudru
-puszka brzoskwiń (850 g)
-4 białka
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Z podanych składników (bez kakao) zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy kakao. Następnie obie części wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku, łyżce zmielonego twarogu i mąki ziemniaczanej.
Ubite na sztywno białka wraz z rodzynkami dodajemy do masy i mieszamy.
Bezpośrednio do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 cm ścieramy na tarce jasne ciasto. Kładziemy masę serową, osączone i pokrojone brzoskwinie oraz pianę z białek ubitą z cukrem.
Wierzch posypujemy startym ciemnym ciastem.
Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz