Cielęcina z sosem tuńczykowym
Składniki:
-60 dag cielęciny bez kości
-puszka tuńczyka w oleju
-cebula
- szklanka bulionu warzywnego
-cytryna
-łyżka czarnych oliwek bez pestek
-puszka krojonych pomidorów
-3 łyżki oliwy
-zioła prowansalskie
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Cielęcinę myjemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem. Cytrynę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
Mięso obsmażamy na łyżce oleju. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Obkładamy je plastrami cytryny i skrapiamy łyżką oliwy. Rękaw szczelnie zamykamy. Mięso pieczemy 1 godzinę w temp. 200*C. Studzimy.
Cebulę obieramy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy resztę oliwy i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pomidory z zalewy i gotujemy, aż płyn odparuje.
Dokładamy tuńczyka i podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładką masę. Sos przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Ostudzoną cielęcinę kroimy w plastry. Układamy je na półmisku. Ozdabiamy oliwkami. Sos podajemy osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz