To Się Przyda

środa, 27 lipca 2016

CIELĘCINA Z SOSEM TUŃCZYKOWYM


Cielęcina z sosem tuńczykowym


Składniki:

-60 dag cielęciny bez kości
-puszka tuńczyka w oleju
-cebula
- szklanka bulionu warzywnego
-cytryna
-łyżka czarnych oliwek bez pestek
-puszka krojonych pomidorów
-3 łyżki oliwy
-zioła prowansalskie
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Cielęcinę myjemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem. Cytrynę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
Mięso obsmażamy na łyżce oleju. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Obkładamy je plastrami cytryny i skrapiamy łyżką oliwy. Rękaw szczelnie zamykamy. Mięso pieczemy 1 godzinę w temp. 200*C. Studzimy.
Cebulę obieramy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy resztę oliwy i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pomidory z zalewy i gotujemy, aż płyn odparuje.
Dokładamy tuńczyka i podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładką masę. Sos przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Ostudzoną cielęcinę kroimy w plastry. Układamy je na półmisku. Ozdabiamy oliwkami. Sos podajemy osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz