Bliny można maczać w kwaśnej śmietanie lub roztopionym maśle. Bliny, nawet w eleganckim towarzystwie, je się palcami.
Do potrawy polecam włoskie białe wino wytrawne.
Bliny z mąki gryczanej
Składniki:
-2 dag drożdży
-2 filiżanki letniego mleka
-20 dag mąki gryczanej
-2 jajka
-1 łyżeczka cukru
-sól
-1 łyżka stopionego masła
-10 dag mąki
-2 łyżki oleju
Do dekoracji:
-1 szklanka kwaśnej śmietany
-12 plasterków wędzonego łososia
-2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzamy w 2 filiżankach letniej wody i 1 filiżance mleka. Mieszamy z 10 dag mąki gryczanej i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z cukrem, solą, resztą mleka i masłem. Łączymy z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. Dodajemy resztę mąki gryczanej i mąkę pszenną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę i łączymy z ciastem. Ciasto odstawiamy ponownie na 45 minut.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cienkie, niezbyt duże placuszki. Bliny przekładamy na talerze. Każdą porcję ozdabiamy zwiniętymi plasterkami łososia, kleksem śmietany i posiekanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz