Curry warzywne
Składniki:
-15 dag porów
-15 dag marchwi
-25 dag zielonej fasolki szparagowej -
-25 dag strąków papryki
-2 dag świeżego imbiru
-1 strąk zielonej papryczki chili
-3 ząbki czosnku
-4 łyżki oleju
-2 łyżki kolendry
-1 łyżeczka kurkumy
-sól
-szczypta cukru
-4 dag wiórków kokosowych
-150 ml jogurtu
-1 łyżeczka curry
Przygotowanie:
Warzywa czyścimy i myjemy. Pory i marchewkę kroimy w krążki, fasolkę na małe kawałki, a paprykę w paski. Imbir i czosnek obieramy. Imbir i papryczkę chili siekamy, a czosnek miażdżymy.
Pory, czosnek i imbiry dusimy na oleju. Dodajemy kolendrę i kurkumę. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Do warzyw wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, wiórki kokosowe, sól i mieszamy. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy , aż odparuje połowa płynu. Jogurt mieszamy z curry, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i podgrzewamy 2 minuty.
Warto wiedzieć:
Aby por dokładnie umyć, należy rozkroić go na pół, ale nie do końca, żeby liście całkiem się nie rozpadły.
Fasolkę szparagową można zastąpić groszkiem konserwowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz